Zorlu Center Playground

Project:Zorlu Center Playground
Plaats:Istanbul
Gerealiseerd in:2014

In Istanbul is een van de grootste bouwprojecten van Europa uitgevoerd op een heuvel midden in de stad. Bij het complex met kantoren, luxe appartementen, sport faciliteiten en winkels is veel aandacht besteed aan de buitenruimte inrichting. Op het binnenterrein is een bijzondere speelplek ingericht die toegankelijk is voor iedereen.

Klimtorens met NobelWood bekleding
De speelomgeving, ontworpen door het Amsterdamse ontwerp- en ingenieursbureau Carve bestaat uit allerlei speeltoestellen voor jong en oud, zoals klimtorens, bruggen en glijbanen. Er zitten klimtorens bij van drie en vier verdiepingen die respectievelijk 7,5 en 10 meter hoog zijn. De hoofdconstructie van deze torens is van staal en de bekleding is van NobelWood. Dat is een houtproduct dat het zusterbedrijf Foreco zelf heeft ontwikkeld. Het is heel duurzaam, vergrijst egaal en heeft een prachtige uitstraling. Bovendien is het goed te bewerken en splintert het niet.

Ronde Bilinga lantaarnpalen
Speciaal voor het project zijn lantaarnpalen ontwikkeld op basis van uitgeholde palen van FSC-gecertificeerd bilinga. De palen zijn 3 meter lang, hebben een doorsnede van 14 cm en zijn allemaal voorzien van led-verlichting. Iedere paal is cnc-gedraaid uit een massieve balk met een holte voor de bedrading. Er is gekozen voor bilinga omdat het een sterke en taaie houtsoort is, waardoor er ook klimtouwen tussen gehangen kunnen worden.

Nieuwe toepassingsmogelijkheden voor hout
Afgelopen jaren heeft IJreka een sterke positie verkregen in maatwerkprojecten in de openbare ruimte. Door samenwerking met diverse partners is het mogelijk om complexe projecten uit te voeren. IJreka onderscheidt zich als ontwerper en producent voor speelelementen met veelal hout als toonaangevend materiaal. Hiermee biedt het bedrijf nieuwe mogelijkheden voor praktijk toepassingen van diverse bekende en onbekende houtsoorten en innovaties.

Speeltuin voor nieuwe houtproducten
Een van de bijzonderheden van dit Turkse project is de toepassing van unieke houtproducten zoals het NobelWood. Dit product bestaat uit snelgroeiend naaldhout waaraan biopolymeren uit rietsuikerstengels zijn toegevoegd. Deze biopolymeren beschermen de houtcellen, waardoor het kan worden toegepast als een vervanger van tropisch hardhout. Door zelf producten te maken, zoals speeltoestellen, hebben we een grotere vrijheid in materiaalkeuze. Met het gebruik van NobelWood in Istanbul, kunnen we laten zien welke hoge kwaliteit het heeft. 

Partnerships voor invulling van nieuwe uitdagingen
Voor de invulling van de objecten die niet van hout zijn zoals een stalen brug en speelobjecten werkt IJreka samen met diverse partners. Dit zijn vaak vaste partners in de regio waarmee telkens nieuwe uitdagingen worden opgepakt. IJreka is verantwoordelijk voor de uitwerking van het ontwerp van Carve en de coördinatie van alle toeleveringen in het project. Met eigen ontwerpers wordt ervoor gezorgd dat de speel objecten voldoen aan de veilgheid- en kwaliteitseisen.


 


Toegepast product:

IJreka foto.jpg
IJreka speeltoestellen voor de openbare ruimte.

IJreka