Woonhuis M

Project:Woonhuis M
Plaats:Oisterwijk
Gerealiseerd in:2014

Bijzondere renovatie

Een traditioneel woonhuis heeft een drastische gedaantewisseling ondergaan. Alle overbodige toevoegingen van de oude woning zijn verwijderd totdat een heldere, herkenbare vorm van een huis overbleef. De woning heeft een goed geïsoleerde huid gekregen, opent zich maximaal naar het omringende landschap en is nu voorbereid op een duurzame toekomst!

Het bestaande woonhuis, gelegen aan de rand van het dorp, is te klein geworden voor haar bewoners. Er is een uitbreiding nodig, die extra ruimte creëert voor het gezin met twee opgroeiende kinderen. Door het woonhuis aan één zijde te vergroten, ontstaat op de begane grond extra leefruimte en op de bovenverdieping ruimte voor grotere slaapkamers voor de kinderen. De nieuwe zijvleugel biedt plek aan een thuiskantoor voor het eigen bedrijf, de garage en carport.

De bestaande, ietwat hokkerige indeling van het woonhuis is getransformeerd tot een logische, ruimtelijke plattegrond. Het woonhuis biedt privacy aan de straatzijde en opent zich aan de achterzijde; alle leefruimtes zijn nu op de tuin en het omringende, beschermde landschap gericht. Zo beleven de bewoners dagelijks plezier aan hun prachtige uitzicht!

Van witte naar zwarte schil

De extreme gedaantewisseling van het exterieur van de woning springt meteen in het oog. De traditionele woning – wit stucwerk, dakpannen, donkergroene houten kozijnen, ramen met ruitjes – heeft een nieuwe geïsoleerde huid gekregen; de gevel is geabstraheerd. De al aanwezige karakteristieke kenmerken van de bestaande woning, als dakkapellen en balkon, blijven hierbij behouden. De donkergrijze gevel van verduurzaamd hout geeft het woonhuis een strak, eigentijds uiterlijk. Tegelijkertijd draagt deze nieuwe schil bij tot een hogere isolatiewaarde van het woonhuis.

Niet alleen het exterieur maar ook het interieur is mee genomen in het concept van het woonhuis. Zowel de woonkeuken met grote geïntegreerde eettafel, de open haard, de kastenwand in de woonkamer, de inloopkasten en bureaus van de kinderslaapkamers zijn door WillemsenU ontworpen.

WaxedWood als duurzame gevelbekleding

De gehele buitengevel is bekleed met WaxedWood. Deze geïmpregneerde en waterwerende houtspecialiteit biedt ongekende mogelijkheden tijdens het gehele bouwproces. Traditioneel behandeld hout neemt vocht op en werkt. WaxedWood is hiertegen uitstekend gewapend. Het wordt onder vacuüm en druk geïmpregneerd tegen houtaantasting. Tegelijkertijd wordt in de houtporiën een wasemulsie aangebracht. Deze voorkomt dat water het hout kan binnendringen. Hierdoor is de werking van het hout circa tachtig procent lager dan bij hout zonder waterwerende bescherming.

Daarnaast zorgt de waterwerende eigenschap van WaxedWood voor een verbeterde verfhechting en het tegengaan van vochtdoorslag. Dit zorgt voor een vermindering van het verfgebruik en vermindering van de onderhoudsbehoefte.

Particuliere woonbeleving

Hoewel het oude woonhuis vijf jaar geleden nog is verbouwd, sloot het ruimtelijk niet meer aan bij de veranderde leefstijl van het gezin. De opdrachtgevers wilden meer ruimte voor de twee opgroeiende kinderen en voor werken aan huis. Daarnaast misten ze de verbinding met het achterliggende landschap. Door het vergroten van de bestaande woning en het omkeren van de ruimtelijke organisatie richting het landschap zijn deze wensen verrassend ingevuld en is de woning een nieuw leven begonnen.

Tekst: WillemsenU & Foreco

Fotografie: Hugo de Heij

Aannemer: Janssen Aannemers 

Bekijk ook het artikel in het Houtblad over Woonhuis M!

 


Toegepast product:

waxedwood_039.jpg
Siberisch Lariks WaxedWood® is een waterwerend houtproduct met een aanzienlijk hoge duurzaamheid.

Lariks WaxedWood
Deze geïmpregneerde en waterwerende houtspecialiteit biedt ongekende mogelijkheden.

WaxedWood