Woonhuis Kadoelen

Project:Woonhuis Kadoelen
Plaats:Amsterdam
Gerealiseerd in:2012

Buiten wonen in de stad

Wonen aan de Kadoelenweg staat gelijk aan buiten wonen in de stad. Door de gunstige ligging aan de rand van de stad heeft de wijk een landelijke omgeving maar is toch goed verbonden met de stad. De wijk is doorstoken met vele sloten die bijdragen aan een parkachtige omgeving. Zo ook de privé woning van familie De Graaf. De kavel ligt op de kruising van twee sloten waar vanuit de voorkant in de keuken uitzicht geboden wordt op de doorgaande weg om mensen te kunnen kijken, zoals de wens van de bewoners was. Aan de achterkant ligt het huis volledig privé in de het landschap. Geen achterburen, alleen de rust van de groene sloot en de volkstuinen.

Onconventionele details en materiaaltoepassing

Het ontwerp is een moderne vertaling van het Hollandse huis, dat typisch is voor de lintbebouwing aan de Kadoelenweg. De expliciete wens van de opdrachtgevers voor moderne architectuur is vertaald in wit stucwerk en de bijzonder keuze voor houten latten zowel in de gevel als op het dak. De doorgaande houten wand verbindt het hoofd- en bijgebouw met elkaar en biedt toegang tot het besloten deel van de achtertuin. De onconventionele details en materiaaltoepassing maken dit huis zo uniek. Door het combineren van modern stucwerk en landelijk uitstraling door het gebruik van hout past deze woning perfect in de omgeving.

Verduurzaamd hout met water afstotende werking

Voor de afwerking met hout van de gevel en het dak is WaxedWood® Siberisch lariks gebruikt. Deze unieke, geïmpregneerde en waterwerende houtspecialiteit biedt ongekende mogelijkheden. WaxedWood® onderscheid zich omdat het volledig onderhoudsvrij is en rekent definitief af met houtaantasting. Traditioneel behandeld hout neemt vocht op en werkt. WaxedWood® is hiertegen uitstekend gewapend. Het wordt onder vacuüm en druk geïmpregneerd tegen houtaantasting. Tegelijkertijd wordt in de houtporiën een wasemulsie aangebracht. Deze voorkomt dat water het hout kan binnendringen. Hierdoor is de werking van het hout circa tachtig procent lager dan bij hout zonder waterwerende bescherming.

Natuurlijk kleurenpallet

Een bijzonder eigenschap van WaxedWood® Siberisch Lariks is de ongewone verkleuring. Het begint met een groene kleur waarna het zal verkleuren naar een warme bruin-bronzen teint. Op dit moment heeft de bekleding van het huis deze kleur, wat een interessant contrast geeft met de spierwitte bepleistering. Over een tijdsspan van een decennia zal het hout weer gaan verkleuren naar een grijze tint.

Na een bouwperiode van twee jaar konden de nieuwe bewoners vanaf 2012 genieten van de rust en het landschap die deze regio te bieden heeft, met alle gunstige voorzieningen van de stad nabij. 

Opdrachtgever: particulier

Architect: Équipe voor architectuur en urbanisme

Aannemer: Reuvers Bouw en Ontwikkeling en Aannemersbedrijf P. Peters B.V.

Constructeur: Constructieburo Landerd B.V. 


 


Toegepast product:

waxedwood_039.jpg
Siberisch Lariks WaxedWood® is een waterwerend houtproduct met een aanzienlijk hoge duurzaamheid.

Lariks WaxedWood