WaxedWood huis met schijnsponning

Project:WaxedWood huis met schijnsponning
Plaats:Nooitgedacht
Gerealiseerd in:2016

Schijnsponning in WaxedWood Siberisch lariks

Er staat een vrijstaande woning in het plaatsje Nooitgedacht, in de provincie Drenthe,  waarvan de hele gevel met fijn bezaagd Siberisch lariks WaxedWood bekleed is. Het huis heeft een vormgeving gekozen met een bewuste keuze voor duurzame materialen. Voor de gevels hebben ze daarom gekozen voor WaxedWood Siberisch lariks gevelbekleding.  Enkele delen van het huis zijn voorzien van schijnsponning in het hout. Schijnsponning is hier te zien op bepaalde delen van de gevel tussen de ramen op de boven en beneden verdieping. Je ziet hier in het hout een speciale gleuf waardoor het lijkt dat er verschillende maten breedtes aanwezig zijn.

Siberisch lariks tot duurzaam WaxedWood Siberisch lariks

Het Siberisch lariks is een harde en zware houtsoort met een hoge natuurlijke duurzaamheid. Door de relatief langzame groei in koude gebieden krijgt het een stevige structuur en heeft het een hoger soortelijk gewicht. Naast de veel voorkomende toepassing als gevelbekleding wordt het vaak toegepast voor vloeren, kozijnen en trappen. Onbehandeld vergrijst het Siberisch lariks in de loop van de tijd, waarbij liggende jaarringen een duidelijke vlamtekening bieden.

Met een behandeling tot WaxedWood wordt de natuurlijke duurzaamheid aanzienlijk verhoogd en krijgt het een andere verkleuring. In eerste instantie krijgt het een donker groene tot bruine kleur, die overgaat naar een soort brons kleur die uiteindelijk vergrijst. Bij Siberisch lariks is er geen onderhoud meer nodig aan het hout nadat het gemonteerd is. Bij Siberische lariks WaxedWood neemt de vergrijzing van het hout gelijkmatig toe, na ongeveer 10 jaar neemt het een grijze kleur aan.

De woning is ook even te zien in een uitzending van RTL woontips:

https://www.facebook.com/nooitgedachtrolde/videos/900080833472141/

Architect: Team 4, Groningen 

Architectenweb heeft een artikel gepubliceerd over dit project. 


 


Toegepast product:

waxedwood_039.jpg
Siberisch Lariks WaxedWood® is een waterwerend houtproduct met een aanzienlijk hoge duurzaamheid.

Lariks WaxedWood
Deze geïmpregneerde en waterwerende houtspecialiteit biedt ongekende mogelijkheden.

WaxedWood