Wandelpad Dannemeer

Project:Wandelpad Dannemeer
Plaats:Groningen
Gerealiseerd in:

In Groningen is er een groot herinrichting project waarin ruimte voor de natuur, landbouw en recreatie wordt gecreëerd. Het natuurgebied Dannemeer is in totaal 525 hectare groot en maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur. Arjan Battjes maakte een prachtige foto van het pad nu het gebied ondergelopen is met water. 

Slimme oplossing
Foreco biedt een slimme oplossing voor damwanden en –palen: TwinWood. Dit hout is ideaal voor gebruik in waterrijke gebieden, zoals het Dannemeer. De slimme combinatie van naaldhout en hardhout verbonden met een vingerlas garandeert een bijzonder sterke constructie en lange levensduur. Het onderwatergedeelte van TwinWood® bestaat uit naaldhout. Voor het bovenste deel wordt hardhout gebruikt. Naaldhout is duurzaam bij de afwezigheid van zuurstof, dus onder water. Tropisch hardhout is duurzaam op de waterlijn en daarboven. Doordat maar een klein gedeelte van de palen of damwanden van hardhout is kan er een duurzame, relatief lichte en kosten efficiënte oplossing aangeboden worden. 

Bij de loopbrug zijn de palen 3,5 meter lang, waarvan alleen de bovenste meter van hardhout is. Het waterpeil wordt op een vaste hoogte gehouden zodat alleen het hardhouten gedeelte straks in het water. De rest van de paal en het dek bestaat weer uit lariks. De dekdelen zijn voorzien van  gripstrips, om gladheid te voorkomen. Door deze loopbrug kunnen wandelaars op een duurzame manier genieten van de natuur. 


 


Toegepast product:

Twinwood3b.jpg
TwinWood is een samengestelde damwand. Het onderwatergedeelte bestaat uit naaldhout, het bovenste deel is hardhout.

TwinWood