Uitbreiding basisschool De Gong

Project:Uitbreiding basisschool De Gong
Plaats:Apeldoorn
Gerealiseerd in:2017

Verticale uitbreiding

Basisschool De Gong in Apeldoorn is uitgebreid met zes nieuwe lokalen. Aangezien de school geen ruimte had om op de begane grond uit te breiden is ervoor gekozen om verticaal uit te bouwen. Een nieuwe staalconstructie in combinatie met houtskeletbouw zorgt ervoor dat een extra verdieping ondersteund kan worden. Tijdens de gehele bouw was het streven om de school zo lang mogelijk te laten functioneren en de overlast daarbij zo veel mogelijk te beperken.

Naaldhout met hardhout uitstraling

Het gebruikte hout voor de gevel is NobelWood, een biologisch gemodificeerde naaldhoutsoort die de duurzaamheid en look van hardhout heeft gekregen. Door de behandeling met afval uit de agrisector wordt de duurzaamheid van het hout verbeterd zodat het tot wel 50 jaar lang mee kan aan de gevel. Als grondstof wordt het snelst groeiende hout van de wereld gekozen, dat ook nog eens noestvrij is. Hierdoor krijgt het hout een mooie egale uitstraling. Het bijzondere aan NobelWood is de snelle verkleuring van warm bruin naar zilver grijs. Al binnen een jaar zal het hout de lichte grijze uitstraling verkregen hebben door de UV stralen in de zon.

De  gele elementen in de gevel zullen er in verloop van tijd nog meer uitspringen omdat de rest van de gevel zal bestaan uit grijze kleuren. De school straalt hierdoor een speelsheid uit die er goed bij past.

 

Architect: MTB Architecten

 


Toegepast product:

Fiep Westendorp 1 2.jpg
NobelWood. Een geniaal alternatief voor tropisch hardhout.

NobelWood