Schuurwoning Eelderwolde

Project:Schuurwoning Eelderwolde
Plaats:Eelderwolde
Gerealiseerd in:

Op een zandrug in het voormalig veenontginningsgebied te Eelderwolde is een schuurwoning geplaats. De initiatiefnemer had een duidelijk beeld voor ogen: een simpel langwerpig volume met de belangrijkste woonruimte georiënteerd op het landschap aan de achterzijde. Naast de ambities van de uiterlijke verschijningsvorm voldoet het woonhuis ook aan hoge eisten op het vlak van energie en duurzaamheid. De woning heeft met zijn langgerekte volume, zijn eenduidige kapvorm en zijn ruwe houten gevel de uitstraling van een schuurhuis.

Split-level woning
Door het omhooglopende karakter te accentueren ontstaat de mogelijkheid een split-level woning te creëren; de garage bevind zich verdiept in het maaiveld, en is middels een hellingbaan bereikbaar. Op maaiveld bevinden zich twee slaapkamers en een badkamer. Een half niveau hoger treffen we de grote open woonkamer/keuken aan, en op de bovenste verdieping is een masterbedroom met badkamer en-suite gerealiseerd.

Hybride constructie met houten schil
De constructie van de woning is hybride: een betonnen en stenen onderbouw, een HSB bovenbouw gesteund door een achttal, onbehandelde stalen spanten. De afwerking aan de buiten kant met geveldelen, balken en veranda, bestaat vrijwel volledig uit WaxedWood Siberisch Lariks. Op het dak zijn oude dakpannen gelegd die vrijkwamen bij de sloop van de boerderij aan de overzijde.

Hoogwaardige afwerking
Het afwerkingsniveau is bijzonder hoog te noemen en een groot deel van de credits hiervoor komen voor rekening van een bevlogen opdrachtgever die vrijwel dagelijks aanwezig was. Ook nu het gebouw gereed is wordt er gewerkt aan een hoogwaardige afronding van het afwerken van de interieur details. Ondanks het langgerekte volume zijn er veel principes van passief bouwen toegepast met o.a. een hoge Rc waarde en extra aandacht voor luchtdichting. 

Siberisch lariks WaxedWood®
Deze unieke, geïmpregneerde en waterwerende houtspecialiteit biedt ongekende mogelijkheden. Siberisch Lariks is een harde en zware houtsoort met een hoge natuurlijke duurzaamheid. Door de behandeling tot WaxedWood® wordt de naturlijke duurzaamheid aanzienlijk verhoogd. Traditioneel behandeld hout neemt meer vocht op en werkt, maar WaxedWood® is hiertegen uitstekend gewapend. Hierdoor is de werking van het hout circa tachtig procent lager dan bij hout zonder waterwerende bescherming.

Het Houtblad heeft een prachtig artikel geschreven over dit project waarbij ook de ecologische aspecten van bouwen met hout met een CO2 voetdruk wordt samengevat. 

Architect: architectuurstudio SKA

Aannemer: Bouwbedrijf Geerts uit Zeijen

 


Toegepast product:

waxedwood_039.jpg
Siberisch Lariks WaxedWood® is een waterwerend houtproduct met een aanzienlijk hoge duurzaamheid.

Lariks WaxedWood