Schootswoningen AH Brielle

Project:Schootswoningen AH Brielle
Plaats:Brielle
Gerealiseerd in:2016

NobelWood boven op Albert Heijn
De Albert Heijn in de oude stad Brielle was op zoek naar een beter te bereiken locatie buiten het centrum. Er is hier gekozen voor de locatie van het iconische Schootsveld, wat een balans heeft weten te vinden tussen de leegte en wijdheid van het schootsveld, maar ook herkenbaar en goed bereikbaar moet zijn.

Gebouw met twee gezichten
Als mensen vanaf de weg naar het gebouw kijken kunnen zij gelijk de Albert Heijn herkennen. Maar vanaf het Schootsveld gaat het gebouw meer in de omgeving op. Door het maaiveld op te tillen en dit boven op het gebouw te leggen wordt het groene landschap niet verstoord door de winkel. Samen met de corten-stalen wand die om het gebouw loopt en doorloopt tot aan de parkeerplaats. De stalen wand zorgt met enkele openingen voor zichtlijnen op het groene landschap.

Vier houten huisjes op het dak
De vier huisjes van NobelWood die op het dak staan hebben een betekenis die verwijst naar de historie van het gebied. Deze kleine huisjes waren alleen toegestaan in het Schootsveld. In het geval van een aanval op de vesting moesten deze gebouwen snel kunnen worden verwijderd. De huisjes boven op de Albert Heijn dienen nu als een kantoor- en technische ruimte. Het NobelWood zal binnen een jaar vergrijzen naar een lichte zilvergrijze tint. Deze vergrijzing zal egaal verlopen waardoor het snel op zal gaan in de omgeving.

Het ontwerp heeft meegedaan voor de prijs Beste BNA gebouw van het jaar 2017!

Aannemer: Bouwbedrijf Vrolijk
Architect: Studio Architecture
Fotograaf: Bouwbedrijf Vrolijk