Passieve schuurwoning Haren

Project:Passieve schuurwoning Haren
Plaats:Haren
Gerealiseerd in:2012

Aan de Oosterweg in Haren is een passieve schuurwoning als project gerealiseerd. Deze woning staat in de uitbreidingswijk aan de Noordoostzijde van Haren en biedt plaats voor vijf personen. Daarnaast bevindt zich er ook een kantoor met eigen entree. 

Voor het ontwerp is gebruikt gemaakt van een moderne architectuur met een landelijk karakter. Daarom zijn er een buitenhaard, veranda en elementen als grote raamvlakken opgenomen in dit project. Ook voor de toegepaste materialen en het kleurgebruik is een traditionele boerenschuur als voorbeeld genomen.

Energiezuinig
Bovendien geldt deze schuurwoning als een energiezuinig huis met een eigentijdse uitstraling. Ten eerste vindt de warmteopwekking plaats doormiddel van een tweetal zonnecollectoren en daarnaast een op houtgestookte pelletketel. Een vat van 1000 liter vangt de opgewekte warmte op en daarna wordt het gebruikt om de woning te verwarmen.

De eigentijdse uitstraling komt mede door een grijs golfplaten dak en de gevelbekleding die is toegepast. Er is gebruikt gemaakt van het product Siberisch lariks WaxedWood®. De gevelbekleding van de woning is zwart geschilderd, waardoor het hierdoor reflecteert aan de traditionele boerenschuur.   

Siberisch lariks WaxedWood®
Deze unieke, geïmpregneerde en waterwerende houtspecialiteit biedt ongekende mogelijkheden. Siberisch Lariks is een harde en zware houtsoort met een hoge natuurlijke duurzaamheid. Door de behandeling tot WaxedWood® wordt de naturlijke duurzaamheid aanzienlijk verhoogd. Traditioneel behandeld hout neemt meer vocht op en werkt, maar WaxedWood® is hiertegen uitstekend gewapend. Hierdoor is de werking van het hout circa tachtig procent lager dan bij hout zonder waterwerende bescherming.

Architect: architectuurstudio SKA
Aannemer: Bouwbedrijf Van Dijk, Surhuisterveen
Installateur: DRS Installatietechniek, Noardburgum

 


Toegepast product:

waxedwood_039.jpg
Siberisch Lariks WaxedWood® is een waterwerend houtproduct met een aanzienlijk hoge duurzaamheid.

Lariks WaxedWood