Parkgebouw Beatrixpark

Project:Parkgebouw Beatrixpark
Plaats:Amsterdam
Gerealiseerd in:2013

Parkgebouw Beatrixpark

Aan de rand van het kinderbad in het monumentale deel van het Beatrixpark is een parkgebouw geplaatst. Het gebouw is ontworpen door Marc Prosman architecten in opdracht van Stadsdeel Zuid. Het is vormgegeven als een vrijstaand paviljoen in de groenstrook ten noorden van het kinderbadje. Naast openbare toiletten, opslagruimte voor de dienst groenonderhoud, toezicht kinderbad en een servicepunt, hebben ook de Vrienden van het Beatrixpark een eigen ruimte.

Harmonieus met de omgeving

Het gebouw is solitair, maar gaat diverse relaties aan met de omgeving. De bestaande karakteristieke gebogen arcade rondom het kinderbad is vertaald in de rondingen van het nieuwe parkgebouw. De dakrand komt op enkele plaatsen los van de gevel en vormt zo een luifel bij het servicepunt of een overstek bij het strookraam.

NobelWood®

Het gebouw is gevormd uit baksteen, afgewisseld met verticale houten geveldelen, beide in groen-grijstinten. De bakstenen plint loopt op enkele plaatsen door tot de dakrand, terwijl de houten dakrand soms omlaag loopt tot de massieve plint, zo grijpen de twee materialen in elkaar tot intrigerende combinatie van steen en hout en een spannend lijnenspel , zowel horizontaal als verticaal. Voor de houten geveldelen is NobelWood® gebruikt; een innovatie op houtgebied. Door naaldhout te impregneren met biopolymeren wordt een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout gecreëerd.

Duurzaam ontwerp

In het gebouw zijn tevens duurzame maatregelen genomen, zoals FSC® hout en energiezuinige verlichting op bewegingsmelders. Door het gebruik van NobelWood® wordt er een extra dimensie van duurzaamheid aan toegevoegd. NobelWood® is namelijk niet alleen afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, maar heeft ook duurzaamheidsklasse I. Het product kan in weer en wind 50 jaar lang mee. Een gras-kruiden dak zorgt voor een hemelwaterbuffer en draagt bij aan het groene karakter van het gebouw.  

Hufterproof

De wens vanuit het stadsdeel om het gebouw ook vandalismebestendig te maken, geeft het gebouw twee gezichten. Wanneer het kinderbadje geopend is, gaan de luifels omhoog of opzij. In de herfst en winter is het gebouw volledig gesloten. Door het ontwerp is het gebouw echter geen dichte ‘doos’ in het park, maar een dynamische vorm van hout en baksteen in een groene omgeving.

Architect: Marc Prosman Architecten

Fotografie: Christian Richters www.christianrichters.de


 


Toegepast product:

Fiep Westendorp 1 2.jpg
NobelWood. Een geniaal alternatief voor tropisch hardhout.

NobelWood