Moderne biobased villa, Driemond

Project:Moderne biobased villa, Driemond
Plaats:Amsterdam
Gerealiseerd in:2015

Moderne biobased villa, Driemond in Amsterdam (2015)

Lees hier het artikel met prachtige fotografie in het blad Kavel&Huis. 

Een gezin uit Amsterdam had genoeg van hun kleine en koude appartementje en wilde een mooie, warme en gezonde biobased woning aan de rand van de stad. Een ecologische woning die binnen de biobased bouweconomie past, spreekt een steeds grotere groep mensen aan. De vormgeving van zo’n type woning kan in heel diverse uitstraling resulteren. Het gezin uit Amsterdam wilde graag een modern en strak huis, met een warme en persoonlijke uitstraling. Deze biobased woning laat zien dat je goed kunt zijn voor het milieu en tegelijkertijd mooi en duurzaam kan bouwen en wonen.

Houten deken

Deze woning heeft een simpele vorm met houten gevel- en dakbekleding waar een ‘speciaal element’ doorheen steekt. Dit element heeft een afwijkende vorm en kleur in vergelijking met de houten buitenkant die als het ware om het gebouw heen gevouwen is van noordgevel, door het dak, tot aan de zuidgevel. Het hout zit niet alleen aan de buitenzijde maar loopt ook door in het interieur zodat binnen en buiten één geheel zijn. 

Voor de gevels is bij dit project gekozen voor WaxedWood Siberisch lariks gevelbekleding waarbij het afwijkende element de kleur bruin naturel heeft.

WaxedWood als duurzame gevelbekleding

Het Siberisch lariks is een harde en zware houtsoort met een hoge natuurlijke duurzaamheid. Traditioneel behandeld hout neemt vocht op en werkt, maar WaxedWood is hiertegen uitstekend gewapend. Het wordt onder vacuüm en druk geïmpregneerd tegen houtaantasting. Tegelijkertijd wordt in de houtporiën een wasemulsie aangebracht. Deze voorkomt dat water het hout kan binnendringen. Hierdoor is de werking van het hout circa tachtig procent lager dan bij hout zonder waterwerende bescherming.

Daarnaast zorgt de waterwerende eigenschap van WaxedWood voor een verbeterde verfhechting en het tegengaan van vochtdoorslag. Dit zorgt voor een vermindering van het verfgebruik en vermindering van de onderhoudsbehoefte.

Afwijkend architectonisch element

Het 'speciale element' is tastbaar vanaf binnen en buiten, vanaf het zuiden tot aan het  noorden, en vormt de lijnen en ruimtes voor de indeling op de plattegronden en de doorsnede. Dit donkere houtelement vormt aan de noordkant de ingang en hal, met een verbinding naar de eerste verdieping. Aan de zuidkant vormt het element een zithoek die de eethoek en het woongedeelte verbindt. Op de verdieping vormt het element één van de kinderkamers .

Bekijk hier het artikel van de architect.

Fotografie: Martijn Heil

Architect : NarrativA architecten, Shai van Vlijmen

 


Toegepast product:

WaxedWood 2.jpg
Deze geïmpregneerde en waterwerende houtspecialiteit biedt ongekende mogelijkheden.

WaxedWood
Siberisch Lariks WaxedWood® is een waterwerend houtproduct met een aanzienlijk hoge duurzaamheid.

Lariks WaxedWood