MFA De Schans

Project:MFA De Schans
Plaats:Eén
Gerealiseerd in:2016

MFA De Schans, Eén

16 september wordt het nieuwe gebouw van MFA De Schans in het Drentse dropje Eén geopend. In dit houten volume kunnen twee basisscholen en een kinderopvang hun huisvesting vinden. Kernwoorden bij het tot stand brengen van het ontwerp waren compact, eigentijds en eigenwijs.

Een speelse eenheid

In 2014 is het proces van start gegaan om een nieuwe accommodatie te bouwen voor twee basisscholen die samengaan. Het gebouw moest een multifunctioneel gebouw worden dat goed past in het dorp en aansluit bij de huidige visie in het onderwijs. Via verschillende teams en groepen konden inwoners, ouders en gebruikers suggesties en wensen indienen die door een projectgroep zijn vertaalt naar het uiteindelijke ontwerp.

De MFA lijkt te zijn opgetrokken uit verschillende losse volumes, maar door de gevel met één type materiaal te bekleden straalt het eenheid uit. Verschillen in hoogte accenten, diverse breedtes van de houten lamellen, variërende gevellijnen en een terugliggende verdieping zorgen ervoor dat het gebouw een speelse uitstraling krijgt. Dit wordt extra benadrukt door de houten gevel van WaxedWood Gold af te wisselen met een aantal groen, wit en grijs gekleurde banen. Het gebruik van de kleuraccenten en hout komt ook in het interieur en in de aanliggende speelomgeving terug.

Warme natuurlijke uitstraling

Foreco heeft WaxedWood Gold geleverd voor de gevelbekleding aan de buitenzijde van het gebouw. WaxedWood Gold is hout op basis van een hoogwaardige verduurzaming met waterafstotende werking én een natuurlijke bruine kleur. Hout uit duurzaam beheerde bossen wordt onder vacuüm en druk verduurzaamd. Door bescherming van een was is de opname van water in het hout sterk verminderd, waardoor het stabiel een onderhoudsarm is. De combinatie tussen de hoge kwaliteit hout en de behandeling biedt tot 25 jaar garantie.

Bij het interieur is onbehandeld lariks terug te vinden. De gymzaal bijvoorbeeld krijgt een meer warm karakter door het gebruik van dit natuurlijke materiaal. Ook op het speelplein bij het gebouw is veel hout terug te vinden. Het zusterbedrijf van Foreco, IJreka de speelspecialist, mocht hier de speelinrichting ontwerpen en leveren. De robinia toestellen geven door hun kromme vormen een speelse uitstraling en sluiten perfect aan bij het gebouw. Door het speelhuisje  en het obstakelparcours heeft de speelomgeving voor de allerkleinsten tot de al wat oudere kinderen vermaak te bieden.


Foreco Dalfsen B.V.

Foreco gevestigd in Dalfsen, staat voor een compleet assortiment houtproducten. Variërend van gezaagd hout en rondhout tot nieuwe houtspecialiteiten. Vakkennis en eigen faciliteiten voor het bewerken van hout bieden mogelijkheden voor unieke en innovatieve toepassingen. Nieuwe technieken en concepten vergroten de mogelijkheden van hout als duurzaam materiaal. Slimme en hoogwaardige producten leveren oplossingen voor diverse sectoren zoals woning- en utiliteitsbouw, weg- en waterbouw en speelomgevingen.

IJreka Speeltoestellen

IJreka speeltoestellen staat voor een compleet speelprogramma en is gevestigd op het terrein van Foreco in Dalfsen. Het aanbod varieert van schommels en buitenmeubilair tot volledig gethematiseerde binnen- en buitenspeelplaatsen in zowel hout als andere materialen. Met eigen ontwerpers is het een unieke partner voor vernieuwende en uitgebreide speelplekken. Eigen concepten kunnen veilig en zorgeloos worden uitgevoerd, met 3D ontwerpen en grote flexibiliteit voor maatwerkoplossingen.

VdpArchitecten 

Naast architectuur houdt VdpA zich ook bezig met interieurarchitectuur, kleuradviezen en productvormgeving. Zij profileren zich als een bureau dat een meerwaarde toekent aan het programma van wensen, oog heeft voor details én budgetbewaking. Elk project kan vanaf idee tot eindoplevering door het gespecialiseerde team worden gerealiseerd. Kortom; als VdpArchitecten gaan zij anders met uw opdrachten om. Zij hebben er de organisatie, de kennis én de ervaring voor.

Constructeur: V.O.F. Rengerslaan
Aannemer: Bouwbedrijf R. van der Sluis

 


Toegepast product:

WaxedWood - ECOstyle 4.jpg
WaxedWood® Gold is gevelbekleding op basis van een hoogwaardige verduurzaming met waterafstotende werking én een natuurlijke bruine kleur.

WaxedWood Gold