Meander ziekenhuis

Project:Meander ziekenhuis
Plaats:Amersfoort
Gerealiseerd in:2011

“Onderhoudsvrije brandvertragende geveldelen Meander ziekenhuis Amersfoort”

In 2013 is het nieuwe Meander Medisch Centrum in Amersfoort geopend. Het nieuwe complex is een prachtig modern ziekenhuis geworden. Het gebouw heeft een vriendelijke professionele uitstraling waarbij houten gevels natuurlijk niet kunnen ontbreken. Op 6 september 2012 is het hoogste punt bereikt met ruim 600 bouwvakkers die aan het nieuwe ziekenhuis werken.

Al in 2010 is op 27 augustus de eerste paal geslagen voor het bouwproject met een aanneemsom van 175 miljoen euro. Hiermee is het een van de grootste bouwprojecten van Nederland waarvoor een unieke VOF is opgericht waarin Heijmans Utiliteitsbouw, Burgers Ergon installatietechniek en Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten deelnemen voor een derde deel. Het geheel is gefinancierd door een consortium van Rabobank, ING en BNG.

Natuurlijk en modern ontmoeten elkaar

Voor een groot deel van de gevel is de keuze gevallen op Western Red Ceder SafeWood® FRX (voorheen SafeWood Select) delen met een fijnbezaagde zichtzijde, aangebracht volgens een open latten systeem. In totaal is in het project meer dat 4700 vierkante meter houten gevelbekleding toegepast. Hierdoor ontstaat een warme natuurlijke uitstraling die past binnen het moderne en strakke ontwerp.

Het nieuwe ziekenhuis ligt op een mooie plek, ingebed in de groene omgeving van de rivier de Eem. Rondom het gebouw wordt het Meanderpark aangelegd. Dit park wordt een natuurgebied dat deel uitmaakt van de ecologische verbindingszone langs de Eem. Het water gaat 'meanderend' door het park. Voor de bouw van het ziekenhuis moesten bomen worden gekapt. Hiervoor zijn in het park nieuwe bomen terug geplant. Door de houten gevel is het ziekenhuis meer in harmonie met het omliggende park. Western Red Cedar heeft een warme kleur wat bijdraagt aan de natuurlijke uitstraling.

Een gezonde en veilige omgeving

Het Meanderpark draagt bij aan een gezonde omgeving, een healing environment, voor de patiënt. Vanuit grote delen van het ziekenhuis kan men genieten van de groene omgeving. Naast dat het een gezonde omgeving is, moet het ook veilig zijn. Door de houten gevelbekleding te behandelen met een brandvertragend middel wordt er aan de strenge veiligheidseisen omtrent brandveiligheid voldaan. Brand en rookvorming worden verminderd door de stoffen in het hout die brandbare houtgassen neutraliseren. Een koollaag vermindert de snelheid van verspreiding van het vuur. Juist in openbare gebouwen, en dan met name ziekenhuizen, is het erg belangrijk om het gebouw zo veilig mogelijk te maken.

Aangezien het hout op sommige plaatsen is gemonteerd tot op een hoogte van wel 42 meter is SafeWood® FRX (voorheen SafeWood Select) toegepast. Deze technologie maakt het mogelijk om hout brandvertragend te maken. Uniek aan deze behandeling is dat het een weersbestendige bescherming biedt waar geen verder onderhoud aan te pas hoeft te komen.

Foreco Houtconstructies

De montage van het hout is uitgevoerd door Foreco Houtconstructies uit Noordeloos. Timmerlieden van het bedrijf hebben hierbij de houten geveldelen aangebracht op spijkerlatten, waarbij in veel gevallen ook de achter constructie is verzorgd. Deze bestaat uit een regelwerk van verduurzaamd vurenhout, aangebracht op een betonnen achterwand, opgevuld met hoogwaardige isolatie en afgewerkt met een zwarte UV bestendige en brandvertragende folie. De vurenhouten spijkerlatten zijn net als de gevellatten brandvertragend behandeld met SafeWood® FRX (voorheen SafeWood Select) en daarnaast rondom zwart geschilderd. Hierdoor vallen ze meer weg met de achtergrond. Op de spijkerlatten zijn de Western Red Ceder SafeWood® FRX (voorheen SafeWood Select) delen horizontaal vernageld met een hart-op-hart afstand van 100 mm.

Naast de uitvoering heeft Foreco Houtconstructies een adviserende rol gehad binnen de houten lattengevels en deze nader uitgedetailleerd. Dit heeft bijgedragen aan een vlot lopende uitvoering, waarbij de timmerlieden met vakwerk strakke gevels hebben aangebracht.

Meander Medisch Centrum Amersfoort.PDF

 


Toegepast product:

reitdiephavenjumboblok1215902a9jimernstnl_1.jpg
SafeWood® FRX geeft een natuurlijke uitstraling en is brandvertragend.

SafeWood FRX