Longhouse aan de rivier

Project:Longhouse aan de rivier
Plaats:Amersfoort
Gerealiseerd in:2016

Longhouse aan de rivier

Tussen een open polderlandschap en smalle Vinex-straat diende een langgerekte woning te komen, direct grenzend aan rivier De Laak. De opgave was om het groen van de polder en het blauw van de rivier beleefbaar te maken, waarbij het rood van de VINEX weg ontworpen werd, zodat een landelijke woonmachine ontstaat die opgaat in het landschap.

Bescheiden en stoer

Terwijl van binnen de ruimtelijkheid van de rivier ervaren wilde worden, moest de buitenkant juist bescheidenheid en stoerheid uitstralen.

Door NobelWood aan de gevel toe te passen krijgt de woning ook een natuurlijke uitstraling. De smalle verticale latten zorgen ervoor dat de verticale lijnen vanuit het dak doorlopen in de gevel. De strakke en stoere uitstraling blijft hierdoor behouden.

Duurzaam alternatief voor tropisch hardhout

NobelWood is een alternatief voor tropisch hardhout gemaakt van snelgroeiend naaldhout. Uit afvalresten van suikerrietstengels wordt een stof gehaald die onder hoge druk in het hout wordt gezet. De vloeistof die in het hout word gebracht beschermd het hout tegen aantasting, waardoor NobelWood duurzaamheidsklasse I heeft. Dit betekend dat het tot wel 50 jaar mee kan aan de gevel.  

Vergrijsd contrast met polder en rivier

Het NobelWood is zonder een coating aan de gevel bevestigd. Dit betekent dat het onderhoudsvrij is en op den duur zal verkleuren. Binnen een jaar zullen de houten latten van de warme bruine kleur gaan vergrijzen naar een lichte zilvergrijze tint. Doordat het hout is uitgekozen op homogeniteit, en dus zonder noesten is, zal dit mooi egaal verlopen. Dit zal in de toekomst voor een mooi contrast met de groene polders en de blauwe rivier vormen.

Deze woning dingt ook mee naar de prijs voor Beste BNA gebouw van het jaar 2017!

Bekijk hier de projectdetails gemaakt door de architect. 

Architect: Architecten Studio-PLS

 

Aannemer: Bouwbedrijf vd Brink Stroe

 


Toegepast product:

Fiep Westendorp 1 2.jpg
NobelWood. Een geniaal alternatief voor tropisch hardhout.

NobelWood