Lofthouse I

Project:Lofthouse I
Plaats:Amsterdam
Gerealiseerd in:2015

Moderne villa met natuurlijke look

Op het voormalig industrieterrein Buiksloterham in Amsterdam Noord is een prachtige villa gerealiseerd naar ontwerp van architect Marc Koehler. Het ontwerp zorgt voor veel daglicht en uitzicht, gecombineerd met optimale vrijheid door de speelse indeling met splitlevels en vides. Het geheel is niet alleen mooi maar ook luxe en energiezuinig met een hoge kwaliteit en oog voor duurzame aspecten.

De woning heeft een technisch hoogstaande detaillering en is in prefab houtskeletbouw uitgevoerd. Voor de houten geveldelen is gebruik gemaakt van NobelWood met een warme en natuurlijke uitstraling.

Alternatief voor tropisch hardhout

Als alternatief voor tropisch hardhout is de keuze gemaakt om NobelWood, gemodificeerd hout op basis van biopolymerisatie. Het hout wordt met biopolymeren uit suikerriet tot in de kern gemodificeerd. Het resultaat is een product met de uitstraling van hoogwaardige hardhout soorten. De basis is dennenhout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen op basis van FSC®-certificering.

Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) het duurzaamheidskeurmerk DUBOkeur afgeven voor NobelWood houten gevelbekleding. Hiervoor wordt gekeken naar het specifieke toepassingsgebied van een product. Het doel van DUBOkeur is het topsegment van bouwproducten op milieugebied binnen een toepassingsgebied herkenbaar te maken. Voor de beoordeling worden verschillende milieueffecten in kaart gebracht.

Prachtig verouderingsproces naar zilvergrijs

Naast de beperkte milieubelasting is een belangrijk aspect voor NobelWood binnen de toepassing in het lofthuis de gelijkmatige vergrijzing. Doordat er alleen fout vrij spinthout wordt toegepast voor de productie van NobelWood is het materiaal homogeen. Hierdoor is er sprake van een gelijkmatige vergrijzing van het materiaal. Dit sluit goed aan bij het strakke moderne ontwerp met de kubus als basisvorm. De onderste verdieping is echter uitgevoerd in NobelWood met een donkere coating voor een contrasterend effect. 

Het Houtblad heeft een prachtig artikel geschreven over dit project een ook Architectweb heeft een artikel gepubliceerd over dit project. 

 


Toegepast product:

Fiep Westendorp 1 2.jpg
NobelWood. Een geniaal alternatief voor tropisch hardhout.

NobelWood