Informatiepaviljoen IJs en Es

Project:Informatiepaviljoen IJs en Es
Plaats:Vasse
Gerealiseerd in:2014

In het dorpje Vasse in de gemeente Tubbergen is een informatiepaviljoen over het “Dal van de Mosbeek” geplaatst. De opdrachtgever landschap Overijssel heeft voor dit mooie project midden in de natuur gekozen om te werken met Nobelwood.

Stuwwallen

In de eeuwen na de ijstijd is het landschap door zijn bewoners gecultiveerd, waardoor er zich diverse agrarische landbouwgronden en boerderijen in het gebied bevinden. Nog steeds is het glooiende landschap zichtbaar dat door het opstuwende ijs is gevormd ten tijde van de ijstijd. Het landschap heeft hierdoor een belangrijke toeristische functie. In het paviljoen wordt het verhaal van het dal, de flora, fauna en zijn bewoners verteld.

Scheve schuur

Door de scheve stand van het gebouw wordt de indruk gewekt alsof het er in de ijstijd al stond en de gletsjer het schuurtje heeft vervormd. De architect heeft bewust voor deze vormgeving gekozen zodat het paviljoen niet alleen functioneel is maar ook in het omringende landschap past. Het gebouw heeft niet alleen de gevel bekleed met NobelWood, maar de gehele buitenschil is van hout. De bekleding van NobelWood in Zweeds Rabat vormt het gebouw van zijwanden tot dak tot zijwanden. Door de opvallende vorm van het paviljoen valt het op, maar toch lijkt het een eenheid met de omgeving door het gebruik van hout voor het exterieur.

NobelWood

Foreco heeft voor dit project hout van het eigen merk Nobelwood geleverd. Nobelwood voldoet aan duurzaamheidsklasse I, wat betekent dat het een levensduur van 50 jaar in weer en wind en 25 jaar in contact met grond en water heeft. NobelWood is een alternatief voor tropisch hardhout gemaakt van snelgroeiend naaldhout. Door het hout te impregneren met een resin van afvalstoffen van suikerrietstengels krijgt naaldhout de uitstraling en duurzaamheid van hardhout. Het hout wordt hierdoor in waarde verhoogd met een geheel biologische stof. Dit past goed bij de omgeving waar het gebouw staat, midden in het bos.

Betrokken partijen

De opdrachtgever Landschap Overijssel heeft dit project laten ontwerpen door ten dAm Architecten in samenwerking met XPEX & Architectenbureau John Velthuis.

Ten dAm Architecten gevestigd in Diepenheim is een innovatief ontwerpbureau. Ze houden zich voornamelijk bezig met architectuur, interieur, meubilair, stedenbouw en landschap.

Fotografie: Jeroen van Westen







 


Toegepast product:

Fiep Westendorp 1 2.jpg
NobelWood. Een geniaal alternatief voor tropisch hardhout.

NobelWood