Huize Rosa

Project:Huize Rosa
Plaats:Nijmegen
Gerealiseerd in:2015

Inspiratie en spiritualiteit

Zorgcentrum Huize Rosa heeft de bouw van een nieuw centrum afgerond. In 2014 en 2015 is het oude Huize Rosa vervangen door nieuwbouw. Hierbij zijn nieuwe appartementen, een kapel en een brasserie gerealiseerd.

De kapel bevindt zich op de begane grond en opent haar deuren voor de bewoners van Huize Rosa en mensen uit de omgeving zodat zij hier dagelijks vieringen kunnen volgen.

Het bestuur van de kapel heeft zelf meegedacht in het ontwerp dat zeer licht en modern is geworden. De bekleding van SafeWood Siberisch Lariks geeft de ruimte een warme en welkome uitstraling. Het daglicht dat via het dakraam naar beneden valt zorgt voor een bijzondere beleving. Het hout dat is toegepast in deze kapel is SafeWood Siberisch Lariks met een kleurloze coating. Raab Karcher heeft het hout geleverd voor deze kapel die inspiratie biedt aan haar vele bezoekers.

Hout en vuur

Hout kan branden, maar het vuur breidt zich alleen uit als er voldoende warmte vrijkomt en er voldoende zuurstof bij kan komen. In tegenstelling tot wat de meesten denken, reageert hout veel beter op vuur dan staal. Hout dat blootstaat aan vuur, ontwikkelt namelijk een laag houtskool die een ideale isolerende laag vormt die de zuurstoftoevoer afremt. Hierdoor brandt naaldhout in met een snelheid van ongeveer 48 mm per uur. Het hout dat onder zijn laag houtskool intact is, behoudt zijn mechanische sterkte en kan zijn draagfunctie blijven vervullen.

SafeWood

Om hout nog meer veilig te maken behandelen wij het met een brandvertragende behandeling. Hierdoor wordt de brandbaarheid van hout verlaagd waardoor het vuur zich minder snel kan verspreiden.

De brandvertragende werking van SafeWood wordt verkregen door een speciale impregnatie met neutraliserende stoffen waardoor de toepassingsmogelijkheden van hout aanzienlijk zijn vergroot. Op plaatsen waar volgens het Bouwbesluit brandveiligheidseisen gelden, kan nu ook hout toegepast worden. SafeWoodvoldoet  aan EUROKLASSE B (TNO getest) en is in het bezit van een DUBOkeur certificaat.

Zorgcentrum Huize Rosa

Zorgcentrum Huize Rosa biedt verzorging, verpleging en begeleiding aan ouderen in het verzorgingshuis 'Huize Rosa' te Nijmegen en aan ouderen die in de directe omgeving van Huize Rosa wonen.

Raab Karcher

Raab Karcher is de landelijke bouwmaterialen leverancier met een ruim assortiment bouwstoffen, hout, bevestigingsmiddelen en een sterke landelijke logistiek.

Architectenweb heeft een artikel gepubliceerd over dit project.  


Toegepast product:

SafeWood 1.jpg
SafeWood is het brandvertragende hout van Foreco.

SafeWood