Hart van Meerdervoort

Project:Hart van Meerdervoort
Plaats:Zwijndrecht
Gerealiseerd in:2016

Publiek gebouw met aardse tinten
In Zwijndrecht is een MFA gebouwd met een variatie aan materialen in aardse tinten. In deze MFA zijn wijkorganisatie Diverz, basisschool De Dolfijn, een BSO/Kinderdagverblijf, een wijksteunpunt voor Trivire en een sporthal gevestigd. Aan de achterkant van dit gebouw is de sportzaal gebouwd zodat dit hoge volume vanaf de Karel Doormanlaan niet direct in het zich is.

De buitengevels zijn uitgevoerd in metselwerk, staalplaten en hout wat zorgt voor een bijzondere wisselwerking van materialen. Op de begane grond wisselen hout en metselwerk elkaar af en op de eerste verdieping vind je staalplaten en hetzelfde hout.

 

Alternatief voor tropisch hardhout
Het hout gebruikt voor de gevel is NobelWood, een alternatief voor tropisch hardhout gemaakt van snelgroeiend naaldhout. Door het dennenhout te behandelen met afvalstoffen van suikerrietstengels wordt dit hout even duurzaam als hardhout uit de tropen. De afmetingen gebruikt voor de geveldelen zijn 25x150 mm. De variabele breedte tussen het hout, de staalplaten en het metselwerk zorgen voor een interessant lijnenspel.

 

Brandveiligheid en onderhoudsvrij
Om de veiligheid van de gebruikers in het gebouw te garanderen moet de gevelbekleding op de  begane grond voldoen aan Euroklasse B. Dit is voor hout de hoogst haalbare klasse op gebied van brandveiligheid. De NobelWood planken op de onderste 2,5 meter hebben daarom naast de verduurzamingsbehandeling ook een brandvertragende behandeling gekregen. Dit is de FRX behandeling; een weersbestendige en onderhoudsvrij brandvertragende behandeling.

 

Interessant kleur- en lijnenspel
Hoewel het hout nu nog de meest bruine tint heeft van alle diverse gevelelementen zal dit niet lang duren. NobelWood zal binnen één jaar een verkleuring naar een egale zilvergrijze kleur vertonen. Het gedeelte dat bekleed is met NobelWood FRX zal echter wel langer de bruine kleur behouden. Hierdoor blijft de gevel een interessant kleur- en lijnenspel behouden.

 

Architect: Architectenburo Frans van Roy
Fotografie: Dion de Bakker

 

 


Toegepast product:

Fiep Westendorp 1 2.jpg
NobelWood. Een geniaal alternatief voor tropisch hardhout.

NobelWood
NobelWood®FRX biedt een alternatief voor tropisch hardhout op basis van snelgroeiend dennenhout en een nieuwe plantaardige hars. De biologische behandeling van dennenhout biedt een exclusieve uitstraling en hoge kwaliteit.

NobelWood FRX