Groene school met twee gezichten

Project:Groene school met twee gezichten
Plaats:'s-Hertogenbosch
Gerealiseerd in:2012

Groene school met twee gezichten

Het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw van de Bossche Brede School Nieuw-zuid in Meerendonk te ’s-Hertogenbosch is een tweedelig plan. Aan de ene kant van het driehoekige perceel bevind zich een bakstenen gebouw geheel in harmonie met de stedelijke structuur aan die zijde. Aan de andere kant, verbonden door een zonwerende glasconstructie, is de constructie bekleed met houten gevels. Hiervoor is SafeWood® FRX (voorheen SafeWood Select) en WaxedWood® Color gebruikt. Dit geeft de school een mooie en warme uitstraling, wat goed past bij het natuurgebied dat aan de rand van die kant van het perceel grenst.

Passief Bouwen én frisse school

Het doel van het ontwerp is om een school te realiseren dat voldoet aan de energiezuinige eisen van de Stichting Passief Bouwen. Eén van deze eisen is dat het gebouw tot tachtig procent minder energie verbruikt (PHPP-berekening). Dit betekent dat de fundering, de wanden en het dak zijn geïsoleerd en dat het gebouw wordt verwarmd middels ‘passieve’ warmtebronnen als lichaamswarmte en warmte afkomstig van de verlichting en de zon. Daarbij is het streven om de school onderdeel uit te laten maken van klasse B van het Frisse Scholen-concept. De Brede Bossche School doet dit door de CO2-concentratie en de temperatuur in elk klaslokaal in de school automatisch te regelen met behulp van een ventilatiesysteem.

SafeWood® FRX en WaxedWood® Color

Binnen het houten volume bevindt zich het ‘kindcentrum’; kinderopvang, peuterspeelzaal, basisschool en bibliotheek. Het is fris en met heldere kleuren ingericht, waarbij alle verblijfsruimten een relatie hebben met de buitenruimte, hetgeen bijdraagt aan het lichte binnenklimaat van dit bouwdeel. Aan de buitenkant bevind zich zowel SafeWood® FRX als WaxedWood® Color. De gevel van de onder verdieping is bekleed met SafeWood® FRX in een warme bruine kleur. Er is gekozen voor dit product omdat de onderste paar meters van dit openbare gebouw aan één van de meest strenge veiligheidsregels moet voldoen.

Brandvertragend en onderhoudsvrij

De brandvertragende eigenschap van dit product is verkregen door impregnering van neutraliserende stoffen in het hout waardoor het deze eigenschap blijft behouden onder hoge vochtige omstandigheden, zonder verdere onderhoudsmaatregelen. SafeWood® FRX kan voldoen aan de eisen van brandvertraging zoals gesteld aan Euro-klasse B. Er is geen verfsysteem noodzakelijk, maar voor deze school is daar bewust wel voor gekozen. Om de verf een beter te laten hechten is de zichtzijde licht bezaagd. Al met al is SafeWood® FRX geheel onderhoudsvrij en op langere termijn zonder meer de voordeligste oplossing voor een brandvertragend gevelsysteem.

Waterwerend in alle kleuren

Voor de gevelbekleding op de bovenverdieping is gekozen voor WaxedWood® in eenzelfde kleur. Deze geïmpregneerde en waterwerende houtspecialiteit biedt ongekende mogelijkheden. Traditioneel behandeld hout neemt vocht op. WaxedWood® is hiertegen uitstekend gewapend. Het wordt onder vacuüm en druk geïmpregneerd tegen houtaantasting. Tegelijkertijd wordt in de houtporiën een wasemulsie aangebracht. Deze voorkomt dat water het hout kan binnendringen. Hierdoor is de werking van het hout lager dan bij hout zonder waterwerende bescherming. Dit komt de levensduur van de verfafwerking ten goede.

Duurzaam ontwerp

Beide houtsoorten passen perfect in het plaatje van duurzaam bouwen dat de Compen Architecten op het oog hadden. Het gebruik van Siberisch lariks uit duurzaam beheerde bossen vult dit aan. Na ruim een jaar bouwen, leverde BrabantWonen de BBS Nieuw Zuid in januari 2013 op. De maanden daarna zijn alle gebruikers verhuisd. Uiteindelijk is het multifunctionele groene gebouw 20 april 2013 officieel geopend.

Meer informatie over dit project kunt u vinden in het artikel van Het Houtblad van november 2013 


Toegepast product:

reitdiephavenjumboblok1215902a9jimernstnl_1.jpg
SafeWood® FRX geeft een natuurlijke uitstraling en is brandvertragend.

SafeWood FRX
Siberisch Lariks WaxedWood® is een waterwerend houtproduct met een aanzienlijk hoge duurzaamheid.

Lariks WaxedWood