ECOstyle

Project:ECOstyle
Plaats:Oosterwolde
Gerealiseerd in:2016

In het Friese Oosterwolde staat het nieuwe bedrijfspand van ECOstyle. Het gebouw bestaat uit 1.200 m2 kantoor en een magazijn van ongeveer 4.700 m2. Binnen de visie van ECOstyle speelt duurzaamheid en ecologie een belangrijke rol. Het bedrijf laat zijn expansiebehoefte terugkomen in een totaalvisie. Deze omvat een nieuwe balans tussen werken, de mens en de natuur. Uniek vanwege de hoge mate van natuur en ecologie. Maar ook actieve kennisdeling met en tussen mensen van omringende bedrijven speelt een belangrijke rol. In deze visie draait het erom dat het gebouw en het gebied niet némen van hun omgeving, maar juist iets geven. Energieneutraal en milieubewust gerealiseerd.

BREEAM

Het bedrijf wil dat in zijn nieuwe pand combineren met bruikbaarheid en betaalbaarheid. Om deze duurzaamheidsambitie vorm te geven, is ingezet op een BREEAM Outstanding certificaat voor zowel kantoor als magazijn. In Noord-Nederland het eerste park met zo’n hoge duurzaamheidsambitie. Bij de materiaalkeuze is uitgegaan van het cradle-to-cradle-principe en de algehele duurzaamheid van (biobased) materialen. De gebouwen zijn zelfvoorzienend op gebied van energie. Andere duurzaamheidsmaatregelen zijn het zuiveren van het eigen rioolwater en hergebruik van regenwater. De bouwlocatie in Oosterwolde is het eveneens door ECOstyle ontwikkelde ECOmunitypark. Een uniek ecologisch werklandschap, waar ambitieuze ondernemers hun huisvestingsideaal kunnen realiseren.

WaxedWood® Gold - Gevelbekleding met een natuurlijke bruine uitstraling

Voor de gevel is gekozen voor veel glaswerk in combinatie met hout. Het WaxedWood Gold dat aan de gevel prijkt geeft het gebouw onmiddellijk een warme uitstraling. WaxedWood Gold is gevelbekleding op basis van een hoogwaardige verduurzaming met waterafstotende werking én een natuurlijke bruine kleur. De bescherming vermindert sterk de opname van water in het hout. Hierdoor is WaxedWood Gold stabiel, zeer onderhoudsarm en breed toepasbaar.

De gevelbekleding is in een open systeem geplaatst waarbij de zichtzijde fijn bezaagd is. De ruwe afwerking van het hout zorgt ervoor dat het hout langer zijn mooie uitstraling blijft behouden. De gevels lopen van buiten door naar binnen, waardoor interieur en exterieur naadloos op elkaar aansluiten. Ook binnen in het gebouw is er WaxedWood verwerkt, onder andere in de balken aan het plafond, maar ook bij de entree, de trap en diverse liggers. Voor het magazijn is gekozen voor gelamineerde WaxedWood lariks bekleding, zonder het bruine pigment. Deze houtsoort zal op den duur bruiner verkleuren waarna het zal gaan vergrijzen.

De duurzaamheidsambitie van ECOstyle heeft de architect door het gebruik van deze houtproducten goed zichtbaar gemaakt. Doordat het hout allemaal FSC® gecertificeerd is wordt die duurzaamheidsgedachte niet alleen geuit maar ook waargemaakt.

Voor meer informatie over het kantoor van ECOstyle en BREEAM bekijk dan het filmpje dat hierover gemaakt is. 

Architectenweb heeft een artikelprachtig artikel geschreven over Ecostyle. 

Opdrachtgever: ECOstyle, Oosterwolde

Architect: Zethoven Bouwplan Groep, Heerenveen

Aannemer: Jorritsma Bouw, Bolsward

Installateur: Pranger-Rosier, Dokkum

 


Toegepast product:

WaxedWood 2.jpg
Deze geïmpregneerde en waterwerende houtspecialiteit biedt ongekende mogelijkheden.

WaxedWood
WaxedWood® Gold is gevelbekleding op basis van een hoogwaardige verduurzaming met waterafstotende werking én een natuurlijke bruine kleur.

WaxedWood Gold
Siberisch Lariks WaxedWood® is een waterwerend houtproduct met een aanzienlijk hoge duurzaamheid.

Lariks WaxedWood