Duurzame school Het Dok

Project:Duurzame en gezonde brede school Het Dok
Plaats:Oestgeest
Gerealiseerd in:2014

In Oestgeest heeft Architectenbureau Paul de Ruiter een nieuwe brede school gerealiseerd. In het gebouw is plaats voor een basisschool, kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal, muziekschool, sportzaal, expositieruimte en een multifunctionele ruimte.

Voor de school staan gezondheid en duurzaamheid voorop, wat wordt uitgedragen in de organisatie en ook in het gebouw. In het ontwerp komt dat tot uiting in drie thema’s: frisse lucht, daglicht en natuurlijke materialisering.

De school ligt midden in een bosrijke omgeving en heeft hierdoor een zeer bijzondere plek. De begane grond heeft gevelbekleding van WaxedWood Siberisch Lariks gekregen, terwijl de andere verdiepingen glazen panelen in drie verschillende groentinten hebben. Het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren zorgt ervoor dat het gebouw uitstekend past bij de omringende natuur.

Natuurlijke gevelbekleding van WaxedWood Siberisch Lariks

Siberisch Lariks is een harde en zware houtsoort met een hoge natuurlijke duurzaamheid. Door de relatief langzame groei in koude gebieden krijgt het een stevige structuur en heeft het een hoger soortelijk gewicht.

WaxedWood wordt onder vacuüm hoge druk geïmpregneerd tegen houtaanslag. Tegelijkertijd wordt in de houtporiën een was emulsie aangebracht. Deze emulsie voorkomt dat water het hout kan binnendringen. WaxedWood is hierdoor uitstekend gewapend tegen het opnemen van vocht en het werken van het hout.

Zonder verfsysteem maakt WaxedWood Siberisch Lariks een prachtige kleurtransformatie door. In eerste instantie krijgt het een donkergroene tot bruine kleur, die overgaat naar een warme brons kleur die uiteindelijk vergrijst.

Betrokken partijen:

Architectenbureau Paul de Ruiter

Bij architectenbureau Paul de Ruiter uit Amsterdam liggen de kernwoorden innovatie, duurzaamheid, identiteit en interactie ten grondslag aan de visie van het bureau. Zij ontwerpen scholen vanuit de visie van het kind, als ruimtelijke oplossing voor kennisoverdracht, in het samenbrengen van de verschillende verblijfsgebieden, en waar voldoende frisse lucht van begin af aan in het ontwerpproces de hoogste prioriteit heeft. Structurele samenwerking tussen de diverse betrokken organisaties (onderwijsinstelling, kinderopvang, welzijn, sport, cultuur et cetera) is daarbij essentieel, net zoals pedagogische visie.

http://www.paulderuiter.nl/

Foreco Dalfsen B.V.

Foreco gevestigd in Dalfsen, staat voor een compleet assortiment houtproducten. Variërend van gezaagd hout en rondhout tot nieuwe houtspecialiteiten. Vakkennis en eigen faciliteiten voor het bewerken van hout bieden mogelijkheden voor unieke en innovatieve toepassingen. Nieuwe technieken en concepten vergroten de mogelijkheden van hout als duurzaam materiaal. Slimme en hoogwaardige producten leveren oplossingen voor diverse sectoren zoals woning- en utiliteitsbouw, weg- en waterbouw en speelomgevingen.

http://www.foreco.nl

Fotografie: Sonia Arrepia & Foreco Dalfsen

 


Toegepast product:

waxedwood_039.jpg
Siberisch Lariks WaxedWood® is een waterwerend houtproduct met een aanzienlijk hoge duurzaamheid.

Lariks WaxedWood
Deze geïmpregneerde en waterwerende houtspecialiteit biedt ongekende mogelijkheden.

WaxedWood