De ark van Nobel

Project:De ark van Nobel
Plaats:Zuid-Holland
Gerealiseerd in:2015

In Zuid-Holland staat een woonark met ons NobelWood.  Uitgangspunt was dat het eenvoudige volume zich moest voegen in het landschap, onopvallend, stil en ingetogen.

De geveldelen van wisselende breedtes zijn verticaal geplaatst, zoals alles wat groeit. Met de tijd vergrijst het hout evenwichtig en neemt de kleur aan van de bast van de bomen. De detaillering is minimalistisch, geen felle kozijnkleuren, geen opvallende boeidelen of waterslagen wat mogelijk is omdat de kopse kanten van NobelWood onbehandeld kunnen blijven.

Door het gebruik van deze houtsoort en door het benutten van de mogelijkheden die NobelWood biedt gaat de ark prachtig op in het landschap waar de natuur de hoofdrol blijft spelen.

Goed alternatief

NobelWood is een volwaardig alternatief voor tropisch hardhout vervaardigd uit snel groeiend dennenhout. Van duurzaam verbouwd dennenhout wordt met afvalbiomassa uit rietsuikerstengels een hoogwaardige variant gecreëerd voor tropisch hardhout. Op basis van duurzaamheidstesten is vastgesteld dat NobelWood voldoet aan de eisen van duurzaamheidsklasse I. 

Verboden voor hoge hakken

Het hout is tot in de kern geïmpregneerd en door de behandeling krijgt het hout een zeer hoge duurzaamheid. De bewoners kunnen nog jarenlang kunnen genieten van het uitzicht op hun vlonder, maar hoge hakken zijn verboden. Ondanks de behandeling heeft het hout namelijk nog steeds de lichte en zachtere eigenschappen van het oorspronkelijke naaldhout.  De bewoners hebben rekening gehouden met deze hout eigenschap en gaven aan dat men er wel heerlijk blootsvoets op kan vertoeven zonder bang te hoeven zijn voor splinters door het fluweel zachte geschuurde oppervlakte.

Karakteristiek bruin en gelijkmatige vergrijzing

NobelWood onderscheidt zich door de uitstraling en esthetische eigenschappen. De bio-modificatie zorgt voor een warme bruine kleur, die lijkt op de kleur van hoogwaardig teak. Door de homogene structuur van het hout dat wordt geselecteerd voor NobelWood is er sprake van een zeer gelijkmatige vergrijzing bij buitentoepassingen wanneer het zonder coating wordt toegepast. Na het aanbrengen zal het hout, net als diverse hardhoutsoorten, vergrijzen tot het een zilvergrijze kleur aanneemt. 

De architecte van de woonark, ir. Bonnie Chopard, is met haar partner tevens de zeer tevreden bewoonster van het ontwerp. Een bezichtiging behoort tot de mogelijkheden, neem contact op met Iris Pronk via i.pronk@foreco.nl

Architectenweb heeft een artikel gepubliceerd over dit project. 

 


Toegepast product:

Fiep Westendorp 1 2.jpg
NobelWood. Een geniaal alternatief voor tropisch hardhout.

NobelWood