Brink Climate Systems

Project:Brink Climate Systems
Plaats:Staphorst
Gerealiseerd in:2014

Bijzondere vormgeving en materiaal
Langs de A28, tussen Zwolle en Staphorst, is het nieuwe kantoorpand van Brink Climate Systems opvallend zichtbaar. Het gebouw heeft een bijzondere vormgeving en structuur. De nieuwbouw bestaat uit 7.500 m2 productieruimte, 3.500 m2 magazijn en expeditie ruimte en 4.500 m2 kantoorruimte. Het kantoor is prominent aanwezig door de houten gevelbekleding en een vrijdragend overstek.

Kleuren transformatie
Het lijkt een eenvoudig gebouw, maar het hout maakt dat het gedurende komende decennia een veranderlijk gezicht heeft. Er zit 1700m2 WaxedWood Siberisch Lariks op de gevel en 500 m2 op het plafond. Het hout wordt onder vacuum en druk geïmpregneerd tegen houtaantasting. Tegelijkertijd wordt in de hout poriën een was emulsie aangebracht. Dit verbetert het krimp- en zwelgedrag ten behoeve van de levensduur van het materiaal. Het bijzondere van het WaxedWood Siberisch Lariks is de prachtige kleurtransformatie die het doormaakt. Zonder verfsysteem verkleurt het hout van groenbruin naar warme bronsbruine tinten waarna het uiteindelijk zal vergrijzen. Het hout met Keurhout-certificaat en DUBOkeur zorgt voor een warme en exclusieve uitstraling van het gebouw terwijl het duurzaamheidsaspect niet uit het oog verloren is.

Ontzorgen aannemer
Foreco was verantwoordelijk voor de levering en montage van het hout voor de gevel en het plafond. Met een goede werkvoorbereiding, expertise en hoogwaardige houtproducten kan Foreco een volledig concept bieden. Het hout is op eigen locatie geproduceerd waarna het zusterbedrijf Foreco Houtconstructies het hout heeft gemonteerd. Door een goede voorbereiding waarbij veel aandacht is besteed aan het optimaliseren van de keuze hout, maatvoering, kwaliteit en montagedetails is de uitvoering uitermate goed verlopen.

Houten bekleding verhult oneffenheden in het staal
De gevelbekleding is strak op het achterliggende staal gelegd, waardoor alleen de rechte en vlakke lijnen te zien zijn van het hout. Eventuele oneffenheden in het staal zijn niet meer zichtbaar. De lijnen lopen strak in elkaar over van gevel tot plafond en weer terug naar de gevel. De nieuwbouw valt onder de GPR-regeling in de zeer Duurzame Gebouwen-klasse. Door aandacht voor aansluiting, afwatering, maatvoering, isolatie en het soort hout is dit mogelijk gemaakt. De geveldelen zijn afgewerkt met vier ronde kanten waarvan de zichtzijde fijn bezaagd is. Door deze ruwe bewerking wordt de levensduur van het hout nogmaals verlengd en is de shift in kleur nog mooier.

Bouwbedrijf Nieuwenhuis
Bouwbedrijf Nieuwenhuis verzorgt de gehele ontwikkeling, ontwerp, calculatie en dimensionering van een gebouw en alle facetten die tijdens dit traject aan de orde komen. De kracht van Nieuwenhuis is haar praktijkgerichte instelling, welke wordt gevoed door een combinatie van ervaring, kennis en kunde. Innovatie, duurzaamheid en zorg voor het huidige en toekomstige milieu sterk vervlochten in  het bedrijf.

Meer informatie: www.bouwbedrijfnieuwenhuis.nl

Foreco Dalfsen B.V.
Foreco gevestigd in Dalfsen, staat voor een compleet assortiment houtproducten. Variërend van gezaagd hout en rondhout tot nieuwe houtspecialiteiten. Vakkennis en eigen faciliteiten voor het bewerken van hout bieden mogelijkheden voor unieke en innovatieve toepassingen. Nieuwe technieken en concepten vergroten de mogelijkheden van hout als duurzaam materiaal. Slimme en hoogwaardige producten leveren oplossingen voor diverse sectoren zoals woning- en utiliteitsbouw, weg- en waterbouw en speelomgevingen.

Meer informatie: www.foreco.nl

Foreco Houtconstructies
Foreco Houtconstructies in Noordeloos is gespecialiseerd in maatwerk houten bergingen en geveltimmerwerk. De ervaren timmerlieden en kwaliteitswaarborging zorgen voor garantie, kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid. Foreco Houtconstructies produceert en plaatst hoogwaardige lichte houtconstructies in nieuwbouw- en renovatieprojecten in heel Nederland. In de timmerfabriek worden veelal prefab elementen  in elkaar gezet. Prefabricage betekent een zorgeloze productie en flexibele voorbereiding onder ideale omstandigheden.

Meer informatie: www.forecohoutconstructies.nl

Architect: Iso-construct 

 


Toegepast product:

waxedwood_039.jpg
Siberisch Lariks WaxedWood® is een waterwerend houtproduct met een aanzienlijk hoge duurzaamheid.

Lariks WaxedWood