Brede School Fiep Westendorp

Project:Brede School Fiep Westendorp
Plaats:Amsterdam
Gerealiseerd in:2012

Architect:       Architectenbureau Paul de Ruiter
Bouwbedrijf: Waal Bouw
Uitvoerder:    Foreco Houtconstructies
Fotograaf:     John Lewis Marshall


Brandvertragende Groene Levende Gevel

Een uniek ontwerp, uniek materiaal en een uniek brandvertragingssysteem.


Voor het project 'Brede School Fiep Westendorp' in Amsterdam is gekozen voor een 'Groene Levende Gevel' omdat het een positief effect heeft op de leefomgeving. In het gebouw zijn 71 woningen en de school met gymzaal opgenomen. De gevels van de school zijn gemetseld en voorzien van NobelWood® frames die door klimplanten worden bedekt.

Een combinatie van SafeWood®® brengt de state-of-the-art op het gebied van houtmodificatie en brandvertraging samen in een uniek onderhoudsvrij en veilig product. Het ontwerp van Architectenbureau Paul de Ruiter en de constructie van Waal Bouw maakt optimaal gebruik van de nieuwe mogelijkheden van dit materiaal.

Het effect van groen op het meso- en microklimaat is heel duidelijk: de hoeveelheid fijnstof wordt aanzienlijk verlaagd, geluidsbelasting wordt gereduceerd en de temperatuur in de omgeving wordt verlaagd. Bovendien voelen mensen zich prettiger in een natuurlijker omgeving.

Voor de galerij en de balkons is ook gekozen voor houten plafond- en gevelbekleding. Hier is Lariks WaxedWood® in combinatie met Lariks SafeWood®® na verloop van jaren vergrijst. Ook voor deze producten is gebruik gemaakt van hout met FSC®-certificaat.

Naast alle hoogwaardige houtproducten zijn er ook Eternit Natura gevelplaten aangebracht. Deze zijn afgewerkt met een innovatieve beschermlaag. Via een “Gordijncoating” wordt er een semi-transparante toplaag op de door en door gekleurde basisplaten aangebracht. De coating wordt via een rol homogeen verdeeld, waardoor het natuurlijk aspect van het materiaal op elegante wijze zichtbaar blijft.

Waal Bouw en Foreco Houtconstructies te Noordeloos hebben gezamenlijk de detaillering van de gevel verzorgd, zodat er hout kon worden toegepast. In de uitvoeringsfase heeft Foreco Houtconstructies gezorgd dat al het hout en het Eternit Natura op de juiste manier aan de gevel is gemonteerd. De ontwerpdetails, materiaal keuze en het brandvertragingssysteem maken deze 'Groene Levende Gevel' een wereldprimeur.

Publicatie:A10.eu


 


Toegepast product:

Fiep Westendorp 1 2.jpg
NobelWood. Een geniaal alternatief voor tropisch hardhout.

NobelWood
SafeWood® FRX geeft een natuurlijke uitstraling en is brandvertragend.

SafeWood FRX
NobelWood®FRX biedt een alternatief voor tropisch hardhout op basis van snelgroeiend dennenhout en een nieuwe plantaardige hars. De biologische behandeling van dennenhout biedt een exclusieve uitstraling en hoge kwaliteit.

NobelWood FRX