Bosvilla Haagwijk

Project:Bosvilla Haagwijk
Plaats:Voorschoten
Gerealiseerd in:2016

Bosvilla Haagwijk met bijzonder vormgeving

Op het schitterende landgoed Duivenvoorde in de gemeente Voorschoten wordt de Haagwijk gerealiseerd. Het gebied biedt grote vrije kavels waarbij door middel van een beeldkwaliteitsplan de uitstraling is vastgelegd. Begin juni is hier een villa opgeleverd; bosvilla Haagwijk.

Strakke maar natuurlijke uitstraling

De villa heeft een bijzondere vormgeving door de strakke lijnen maar oogt toch natuurlijk door het materiaalgebruik. Het huis heeft een ontwerp van een schuurwoning, waarbij er gewerkt is met subtiele overstekken in hetzelfde materiaal als het dak en de gevel.

Niet alleen het materiaal maar ook isolatie en verwarmingstechnieken zorgen ervoor dat het huis duurzaam is. Er is een minimaal gebruik van energie. Het interieur wordt verbonden aan de prachtige bosrijke omgeving door raampartijen van negen meter breed.

Voor de gevel van de bosvilla is gekozen voor het product NobelWood. Het duurzame karakter van deze houtsoort wordt bevestigd door de erkenning met een DUBO certificaat. Dit betekent dat NobelWood in de geveltoepassing erg hoog scoort op duurzaamheidsvlak. Naast de gevel loopt het materiaal ook door over het dak waardoor het één groot volume lijkt. In totaal heeft de woning een oppervlakte van 290 m2. Het hout is afgewerkt met scherpe kanten in de afmeting 18 x 110 mm.

Duurzaam alternatief voor tropisch hardhout

Deze houtsoort is een alternatief voor tropisch hardhout gemaakt van snelgroeiend naaldhout. Door het hout te modificeren met biopolymeren die afkomstig zijn van de afvalbiomassa van rietsuikerstengels wordt de duurzaamheid verhoogd. In plaats van enkele jaren kan het hout nu zonder onderhoud tot wel 50 jaar mee.

De villa heeft nu nog de warme bruine uitstraling van NobelWood, maar dit zal binnen een jaar gaan vergrijzen naar een lichte zilvergrijze kleur. Door alleen hoge kwaliteit en foutvrij hout te selecteren verloopt de vergrijzing egaal en zonder vlekken.

Fotograaf: Martijn Heil / De Architectuurguide

Het Houtblad en Architectenweb hebben mooie artikelen gepubliceerd over dit project. 


De betrokken partijen

Leverancier NobelWood: Foreco Dalfsen B.V.

Foreco gevestigd in Dalfsen, staat voor een compleet assortiment houtproducten. Variërend van gezaagd hout en rondhout tot nieuwe houtspecialiteiten. Vakkennis en eigen faciliteiten voor het bewerken van hout bieden mogelijkheden voor unieke en innovatieve toepassingen. Nieuwe technieken en concepten vergroten de mogelijkheden van hout als duurzaam materiaal. Slimme en hoogwaardige producten leveren oplossingen voor diverse sectoren zoals woning- en utiliteitsbouw, weg- en waterbouw en speelomgevingen.

Architect: Architect eigen huis

Architect eigen huis richt zicht specifiek op particuliere opdrachtgevers. De ontwerpen kenmerken zich door de visie op duurzaam bouwen, zowel qua energie, materialen als onderhoud. De ontwerpen  zijn ontdaan van opsmuk en verrommelende installaties. Er wordt een voorkeur gegeven aan materialen die mooi zijn en blijven, toegepast in details die écht passen bij ontwerp.

Aannemer: Wassenaarse Bouwmaatschappij (WBM)

WBM heeft al meer dan 50 jaar ervaring op het gebied van bouwen, verbouwen, renovatie en onderhoud. Zij kunnen de gehele bouw of verbouwing verzorgen vanaf de tekentafel tot aan de oplevering. De WBM heeft vakmanschap en het voortdurende streven naar perfectie, hoog in het vaandel staan.

 

 


Toegepast product:

Fiep Westendorp 1 2.jpg
NobelWood. Een geniaal alternatief voor tropisch hardhout.

NobelWood