Ardesch Interiors Dalfsen

Project:Ardesch Dalfsen
Plaats:Dalfsen
Gerealiseerd in:2013

Eigenaar Jan Ardesch van Ardesch Interiors in Dalfsen besloot om de gevels te renoveren, te meer omdat ook de oude grenen kozijnen aan vervanging toe waren. Jan Ardesch geeft aan dat ze in de jaren gegroeid zijn van een traditionele woonwinkel naar een bedrijf dat meehelpt om mooie interieurs te maken. Daar past voor onszelf ook een exterieur bij met een mooie uitstraling. Hoewel de gevels dus in eerste instantie vooral uit esthetisch oogpunt zijn aangepakt, kon dit natuurlijk mooi gecombineerd worden met maatregelen om het pand energiezuiniger te maken. Daarom is er gekozen voor het NobelWood® van Foreco Dalfsen.

Houten gevel
Belangrijk uitgangspunt voor de aanpak van de gevels was om deze tevens meer te laten aansluiten bij het natuurpark aan de overzijde van de weg. Dit leidde tot de keuze van hout in de gevels: de gemetselde buitenmuren zijn voorzien van geprefabriceerde frames met NobelWood® latten. De houten gevelbekleding bestaat uit horizontale latten in één breedte van 72 mm, om een rustig beeld te creëren. Voor een goede afwatering hebben de latten een ‘wybertjesprofiel’. Ardesch besloot de gevelafwerking te prefabriceren tot grote panelen die in één keer een compleet gevelvlak zouden bedekken. Met als gevolg: panelen van maximaal 3,82 meter hoog en 2,35 meter breed. ‘Het prefabriceren had het voordeel dat we niet afhankelijk waren van de weersomstandigheden;’binnen konden we efficiënter produceren. Bovendien was het met liggende profielen eenvoudiger om gelijke breedtes toe te passen. De NobelWood® latten zijn met koploze rvs nagels op het achterhout bevestigd.’

NobelWood®
NobelWood® is een volwaardig alternatief voor tropisch hardhout op basis van snel groeiend dennenhout. Op basis van een nieuwe technologie wordt snelgroeiend naaldhout tot in de kern gemodificeerd. Het zachte naaldhout wordt door-en-door geïmpregneerd met in water oplosbare biopolymeren afkomstig van suikerrietstengels uit de rietsuikerindustrie. De basis is het dennenhout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen op basis van FSC-certificering. 

 


Toegepast product:

Fiep Westendorp 1 2.jpg
NobelWood. Een geniaal alternatief voor tropisch hardhout.

NobelWood